De tweeweg breedbanddienst via de ASTRA-satelliet is een ideale oplossing voor buitengebieden waar aanleg van vaste internetverbindingen vaak niet rendabel is.

Altijd, overal en direct beschikbaar
Een groot voordeel is dat het netwerk al beschikbaar is en u dus al op heel korte termijn kunt genieten van een volwaardige internetverbinding. Met een kleine schotel en een router (met eventueel een WiFi modem) kunt u in geheel centraal Europa direct online zijn. De geboden snelheid is momenteel 20 Mbps, ruim voldoende om video’s te bekijken, te emailen en VoIP diensten te gebruiken. Het is ook mogelijk dezelfde schotel te gebruiken voor de ontvangst van TV zenders via de ASTRA 1 en de ASTRA 3, waarmee u alle Nederlandse publieke en commerciële zenders, in High Definition, kunt bekijken.

Bewoners van buitengebieden
Internet in het buitengebied is vaak beperkt beschikbaar. Slechte verbindingen via de telefoonlijnen of dure UMTS-verbindingen (als u al bereik heeft) zijn geen uitzondering. De oplossing is echter heel eenvoudig: internet via de satelliet.

Recreatiemarkt
Voor mensen met een caravan, camper, boot of tweede huis biedt SatStar Internet de mogelijkheid om op vakantie van snel internet te genieten. Ook in het buitenland werkt de verbinding vlekkeloos; mensen kunnen nu dus internet mee op reis nemen.

Zakelijke markt
Voor de ondernemer is internet via de satelliet de ideale back-up oplossing. Veel ondernemers zijn afhankelijk van een stabiele, snelle internetverbinding en voor hen heeft ASTRA een back-up mogelijkheid die altijd werkt.

GSO
GSO, (Gemeenschappelijk Satelliet Ontvangst), is een systeem waarbij de bewoner een aansluiting krijgt op een aantal centraal geplaatste schotelantennes.

Door het gebruik van dit GSO systeem kunnen de bewoners van bijvoorbeeld een appartementengebouw voorzien worden van een satellietaansluiting waarop een digitale satellietontvanger (settop box) kan worden aangesloten, zodat alle satelliet programma’s onafhankelijk van de overige gebruikers bekeken kunnen worden. Gebouwen waaraan reeds diverse schotels aan de balkons zijn gemonteerd behoren, met gebruik van een GSO installatie, tot het verleden. Mede door het grote aanbod van TV programma’s en multimediale diensten wordt de keuzevrijheid van de bewoners enorm vergroot en niet bepaald door derden

GSO soorten GSO systemen
In grove lijnen zijn er drie soorten GSO installaties;
een multiswitch installatie, IF distributie en het SRS systeem.

Een multiswitch
Is een installatie waar één of meerdere schotels worden geplaatst. De schotels worden aangesloten op intelligente verdelers (multiswitch) die centraal worden geplaatst. Op deze multiswitches worden alle gebruikers aangesloten. Het voordeel van “de multiswitch” is dat alle ontvangen satellietposities transparant worden doorgegeven, dus bij programmawisselingen en dergelijke hoeft de GSO installatie niet te worden aangepast. De bewoners ontvangen alle satellietprogramma’s op dezelfde manier als met hun eigen schotel, met als uitzondering dat ze met de geboden GSO installatie vier of acht satellieten ontvangen in plaats van met de eigen schotel, één satellietpositie.

IF distributie
Per transponder (zender van de satelliet) wordt een module geplaatst. Deze module zet de bewuste transponder om naar een frequentie van het “eigen” netwerk.
Op deze manier kunnen er maximaal een dertigtal transponders (zenders) worden geselecteerd en worden omgezet. Wanneer er een satellietprogramma verhuist zal de module opnieuw moeten worden geprogrammeerd. Wanneer er een programma bij komt zal er een extra module moeten worden geplaatst. IF distributie is een type installatie welke door ons vanaf 2000 niet meer wordt toegepast of wordt aanbevolen. Indien het gaat om een beperkt aantal satellietprogramma’s (bijvoorbeeld voor een speciale doelgroep) en dat er gebruik moet worden gemaakt van een bestaande coaxkabel kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

SRS
Sinds enkele jaren bestaat ook het SRS systeem (Satellite repeater systeem). Dit systeem ontvangt één satellietpositie en stuurt deze signalen draadloos door langs de gevel van het complex. De bewoner welke geïnteresseerd is in de satellietprogramma’s moet een kleine schotelantenne in de vorm van een kleine voetbal uit het raam steken waardoor de programma’s worden ontvangen. Dit systeem wordt met name in China toegepast waar er interesse is voor één satellietpositie.
Het SRS systeem wordt niet door ons toegepast. Hiervoor zijn een aantal redenen waarvan de belangrijkste is dat het systeem maar één satellietpositie doorstuurt en hierdoor niet als een volwaardig alternatief kan worden beschouwd